Pangerten Tingkat Saka Taxon Ing Klasifikasi

Pangerten Tingkat Saka Taxon Ing Klasifikasi

Pangerten Tingkat Taxon, Klasifikasi saka Kéwan lan Tetanduran ing tingkat saka unit utawa kelompok jalmo urip kang disusun miwiti ing tingkat paling dhuwur kanggo tingkat paling.

Pangerten Tingkat Saka Taxon

Tingkat taxon punika tingkat saka unit utawa kelompok jalmo urip kang disusun miwiti ing tingkat paling dhuwur kanggo tingkat paling. Supaya tingkat taxon miwiti saka tingkat paling dhuwur ing tingkat kurang, yaiku :

  • regnum (donya) utawa raya (kratoning)
  • divisio (divisi) utawa phylum (phylum)
  • classis (kelas), utawa uga saka urutan (bangsa)
  • familia (kulawarga utawa suku)
  • jenis kelamin (genera)
  • spesies (spesies utawa jinis)
  • varieties (lomba)

Ing tingkat sing luwih dhuwur saka taxon, banjur jua bakal luwih anggota ing taxon, nanging liyane lan liyane sing uga beda ing sipat antarane anggota saka taxon kuwi . Yen, ing ngisor tingkat ing taxon iku uga dicokot uga anggota saka taxon, lan uga bakal uga liyane lan liyane pepadhan saka ciri antarane anggota saka taxon kuwi.

Miturut Aturan Lan Rapi Taxon

Ana macem-macem sistem klasifikasi djalmo urip. Sistem iki klasifikasi wis ngalami évolusi kiro-kiro saka prasaja kanggo adhedhasar luwih modern sistem.

Sistem / kacerdhasan gawéyan

Sistem sing kelompok iku urip adhedhasar pepadhan saka karakteristik nyetel dening peneliti piyambak, contone, ukuran, wangun, lan habitat saka jalmo urip. Ing penganut iki sistem saka kang Aristoteles lan Theophratus (370 SM).

Sistem alam / alam

Sistem sing kelompok iku urip adhedhasar rumus karakteristik saka njaba struktur awak (morfologi) lan awak internal struktur (anatomi) ing alam. Ing penganut saka sistem iki, ing antarane kang, Carolus Linnaeus (abad kaping 18). Linnaeus ndhukung sing saben jinis saka urip titah wis wangun beda. Mulane, yen titah urip wis pirang-pirang padha sipat, tegese jalmo urip spesies sing padha. Ing cara iki, Linnaeus bisa njaluk bantuan kanggo ngerti 10.000 jinis tetanduran lan 4,000 spesies saka kéwan.

Sistem modern (phylogenetic)

Sistem klasifikasi djalmo urip adhedhasar sesambetan kekerabatan sing evolusi. Sawetara paramèter digunakake ing klasifikasi iki minangka nderek:

  • Rumus struktur awak bisa katon externally lan njero. Nggunakake biokimia comparison. Contone, kewan Limulus polyphemus, padha sijine ing kelompok saka cuyu (Yuyu) amarga saka sawijining wangun kaya yuyu, nanging sawise analisa biokimia getih, iku wis mbuktekaken bilih kewan iki wis cedhak spider (Spider). Adhedhasar bukti iki, Limulus dipasang menyang klompok angga-angga.
  • Adhedhasar modern génétika. Gen digunakake uga kanggo nindakake klasifikasi iku urip. Mirip gene nuduhake ing ngarsane saka kinship.

Klasifikasi Tingkat Saka Taxon

Tingkat ing Taxon ing Klasifikasi minangka nderek :

Regnum (Donya) utawa Raya (Kratoning)

Raya punika tingkat ing taxon paling dhuwur karo nomer anggota ing taxon paling gedhé. Organisme ing bumi sing diklompokaké dadi 5 raya, antara liya, sing minangka nderek raya :

  • Animalia (ing kewan),
  • Plantae (ing tanduran),
  • kelompok jamur (jamur),
  • .Monera (unicellular organisme tanpa inti),
  • Protists (eukariotik, kang duwe jaringan prasaja).

Divisio (Divisi) utawa Phylum (Phylum)

Phyla sing digunakake kanggo ing taxon saka kéwan, nalika ing divisi digunakake kanggo taxon saka tetanduran. Kratoning Animalia dipérang dadi phyla, antara liya, saka phylum Animalia (wis notokorda nalika embrio), phylum Echinodermata (kéwan skinned eri), lan uga phylum Platyherlminthes (flatworms). Jeneng divisi saka tanduran nggunakake seselan -edwin. Minangka conto, ing kratoning Plantae dipérang dadi 3(telung) bagean kang minangka nderek :

  • Bryophyta (mosses),
  • Ptheridophyta (tanduran mancep)
  • Spermatophyta (tetanduran wiji).

Classis (Kelas)

Anggota ing taxon saben phylum utawa divisi sing diklompokaké maneh adhedhasar rumus tartamtu sipat. Jeneng kelas ing tetanduran sing nggunakake seselan sing beda-beda, antarane wong sing minangka nderek :

  • edoneae (kanggo tetanduran wiji dijamin),
  • opsida (ing moss),
  • phyceae (ing ganggang), lan sanesipun.

Minangka conto minangka nderek :

a. divisi Angiospermae sing dipérang dadi rong kelas, yaiku :

  • kelas Monocotyledone
  • kelas Dicotyledoneae;

b. divisi Bryophyta diklasifikasikaké menyang 3 kelas, kang minangka nderek :

  • Hepaticosida (liverworts),
  • Anthocerotopsida (moss tandak)
  • Bryopsida (mosses)

c. phylum Chrysophya (ganggang golden) sing diklompokaké dadi 2 kelas, kang minangka nderek :

  • Xanthophyceae,
  • Bacillariophyceae

Supaya ( Bangsa)

Anggota ing taxon saben kelas sing diklompokaké maneh kanggo sawetara supaya adhedhasar rumus saka sipat sing luwih khusus. Jeneng ing urutan kanggo taxon saka tanduran biasane nggunakake seselan-ales. conto minangka nderek , kelas Dicotylesoneae kang dipérang iku menyang saperangan saka urutan, kang minangka nderek :

  • supaya Solanales,
  • Cucurbitales,
  • Malvales,
  • Rosales,
  • Kentang, lan uga

Familia (Kulawarga/Suku)

Anggota ing tokson saben urutan diklompokaké menyang sawetara kulawargané adhedhasar rumus tartamtu sipat. Asal saka tembung famili saka latin familia. Jeneng ing kulawarga kanggo tanduran biasane kanthi nggunakake suffixes aceace. Minangka conto minangka nderek :

  • kulawarga Solanaceace,
  • Cucurbitaceace,
  • Malvaceace,
  • Rosaceae,
  • Asteraceae, lan uga

Nanging, ana uga sing ora nggunakake seselan tembung - aceae, minangka conto minangka nderek :

  • Compasitae (jeneng liya kanggo Asteraceae) lan
  • Graminae (jeneng liyane Poaceace).

Jenis Kelamin (Genera)

Anggota ing taxon saben familia kang banjur diklompokaké maneh menyang macem-macem jenis kelamin adhedhasar rumus tartamtu sipat luwih khusus. Aturan utawa pranatan ing nulis jeneng genus, i.e., karo gedhe aksara ing tembung kapisan lan uga italicized utawa ucapan. conto minangka nderek,

familia poaceae, glumiflorae, kasusun saka jenis kelamin punika minangka nderek :

  • Zea (jagung),
  • Saccharum (gula tebu),
  • Triticum (gandum),
  • Oryza (pari-pari-parian).

Spesies (Spesies/Jinis)

Spesies punika tingkat ing taxon paling dhasar utawa paling kurang. Anggota taxon spesies wis paling podo ciri lan uga kasusun saka organisme yen mengkono marriage alamiah bisa gawé turunane fertil (subur). Jeneng spesies kasusun saka 2(loro) tembung kang minangka nderek;

  • tembung 1(pisanan) mimpin kanggo jeneng genusnya
  • tembung 2(kapindho) ndadékaké kanggo jeneng tartamtu

Varieties utawa balapan

Lan ing organisme-organisme saka siji spesies sing kadhangkala isih bisa ketemu prabédan ing sipat iku cetha banget, lan uga banget khusus(beda-beda) dadi-disebut varieties (cultivars), yaiku lomba. Syarat-syarat saka varieties lan uga cultivars sing digunakake ing spesies tetanduran, déné ing istilah saka lomba digunakake ing spesies kéwan.Kuwi varieties bisa uga dipun artosaken ing botani lan agronomy.

Kategori Taxon

Ing saben bhinéka saka tetanduran, botanists sing tansah madhep masalah ing nentokake tingkat taxon klompok tetanduran pinanggih. Ing tingkat saka taxon penting banget amarga tampa ing ngarsane saka tingkat taxon, banjur keuntungan saka sistem klasifikasi ora bisa dipikolehi. Miturut perjanjian internasional, ing syarat-syarat kanggo deleng kanggo saben taxon kanggo tanduran sing panggonan ngirim ora bisa diganti supaya saben term nuduhake posisi utawa tingkat ing hirarki utawa nuduhake ing kategori ing sistem klasifikasi. Ing taksonomi tanduran istilah sing dipigunakaké kanggo sebutno taxon bebarengan uga nuduhake ing kang posisi lan carane dhuwur tingkat ing hirarki klasifikasi.

A taxon wae group (unit) ing taksonomi saka tingkat saka sembarang utawa ing tembung liyane unit saka kelompokan ing klasifikasi. Taxon-ing taxon punika bentenaken ing tingkat beda, supaya taxon-ing taxon sing miturut urutan-urutan tingkat. Ana 7 tingkat saka taxon kang utama kasil saka ngisor ndhuwur, yaiku : jinis (spesies), jenis kelamin (genus), suku (kulawarga), bangsa (ordo), kelas (class), divisi (divisio), lan donya (regnum).

Ing sistem klasifikasi, istilah tingkat taxon disebut kategori. Spesies dhasar kategori hierarchies taksonomik, amarga spesies iki madegé watu ing klasifikasi biologic, lan saka spesies konsep-konsep saka kelompok sing luwih dhuwur lan ngisor dikembangaké.

Jinis/spesies

Ing taksonomi tetanduran, spesies minangka unit tenan ana ing alam, lan wis akeh ahli tumbuahn sing wis nyoba kanggo nerangake apa temenan dening spesies lan carane sawijining watesan. Iku dadi metu sing iku ora gampang proyek. Nganti saiki ora ana siji pakar sing bisa nyedhiyani watesan ing konsep saka jinis sing sing bisa gawe marem kabeh pihak. Sawetara pangerten saka spesies miturut views saka biologis, antara liya :

  • Spesies taksonomi, populasi-populasi kasusun saka individu karo ciri morfologi padha, lan bisa dipisahake saka liyane spesies dening ngarsane saka discontinuity ciri morfologi sing hubungan.
  • Biologi spesies, populasi sing amerika kanggo saben liyane dening kamungkinan kanggo teknologi mate kanggo copulate bebas, lan kapisah utawa didhewekaken saka spesies – spesies dening alangi munggah reproduksi.
  • Spesies genetis, matesi spesies karo ngukur prabédan genetis utawa kadohan antarane populasi utawa kelompok populasi.
  • Spesies paleontologik, adhedhasar gene aliran lan ora duwe hubungan reproduksi.
  • Spesies kladistik, soko turunan saka populasi saka organisme kang dianggep minangka leluhur sing isih nahan kang identitas saka bani pungkasan, lan padha duwe cenderung kanggo évolusi lan ing kasunyatan sajarah.
  • Spesies biosistematik, nggambarake unit-unit sing nuduhake bhinéka saka kinship reproduksi ngluwihi watesan diwènèhaké dening Linnaeus.

 

Akeh saka kategori sing wis diususlkan digandhengake karo unit hasill saka diselidiki biosistematikyang kokwaca wates saka reproduksi saka takson, conto saka homogeny lan mawarni-warni. Homogeny iku spesies sing gen lan morfologik iku salah siji jinis, kabeh anggota sawijining interfertil, heterogen iku spesies sing dumadi saka koleksi tetanduran sing duwe keturunan, yen dhewe gawé popilasi morfologi tetep, nanging nalika nyabrang bisa gawé gedhe jinis keeturunan sing subur lan sregep.

Kategori ngisor iki spesies

Miturut international persetujuan, ing jenis utawa spesies bisa bentenaken saperangan kategori ing saurutan diarani tembung: anak tipe (subspesies), macem-macem (varieties), anak-macem (subvarietas), vorma (forma), lan anak forma (subforma). Anak jinis iki dianggep minangka jenis salah siji saka jenis sing wis ditemtokake lan apa jenis saka morfologi saka jenis sing wis ditemtokake, lan iku jenis saka morfologi saka jenis sing wis ditemtokake, lan iku jenis saka morfologi saka jenis sing wis distribusi regional geografi dhewe, ora ketemu bebarengan karo anggota saka populasi liyane padha.

Anak jinis iki kategori sing kalebu unsur kanthi nduweni sipat morfologi, geografi, lan ékologi ing tartamtu, kang nyedhiyani sabdhoning kanggo bisa dipisahake saka liyane saka populasi ing jinis. Varieties kategori ngisor tingkat saka jinis wiyar dipigunakaké ing donya saka tetanèn. Dening ahli saka taksonomi, varieties connoted minangka setip morfologi varian saka jinis tanpa hooking munggah karo masalah saka distribusi; wis area distribusi piyambak; bebarengan karo varieties liyane ing jinis padha mapan ing wilayah distribusi saka padha; nuduhake macem-macem werna utawa habitus.

Forma biasane dianggep minangka taxon paling utawa kategori sing paling cilik. Biasane forma digunakake kanggo sijine variasi ing beda ora-dadi-penting. Jenis melu: werna saka makutha, ing werna saka woh, respon tartamtu kanggo habitat, lan supaya ing. Ing forma bisa klebu saben varian sing kadhangkala dumadi ing populasi saka jinis tanpa gati kanggo gedhene saka jurusan soko lan konsistensi.

Kategori ngisor iki spesies

Kategori ndhuwur jinis kang ngandika saka diwatesi ing sawetara utama kategori, yaiku: klan, suku, bangsa, kelas, divisi, lan donya. Genera (genus) iku sawijining klompok saka spesies kesamaanya catetan sesambetan nyedhaki saben liyane saka wong-wong sing ana ing grup liyane spesies. Kategori sing luwih dhuwur iku suku (familia). Saben taler bisa kalebu siji klan utawa luwih, lan biasané luwih gampang dikenali amarga wargannya nuduhake sipat sing menehi pratondo saka ngarsane saka cedhak karemenan. Ing umum, suku kasusun saka anggota sing teka saka leluhur padha, supaya duwe warga sing monofiletik. Taler kategori kang ukuran beda-beda gumantung nemen, saka cilik kasusun saka mung siji klan lan sawetara jinis mesti wae, ana akeh banget dumadi saka puluhan genera lan atusan spesies utawa malah luwih.

Ing sukau utawa luwih bisa mbentuk luwih dhuwur kategori, yaiku bangsa (supaya). Minangka unit sing luwih gedhe saka taler, bangsa kategori sing tambah akeh angel kanggo ngenali minangka unit sing alam, nanging minangka unit saka klasifikasi isih nuduhake uniformity sifat tartamtu kang asring banget karakteristik kanggo kabèh bangsa. Ing sambungan iki, bangsa iki asring diwenehi jeneng miturut karakteristik sing diduweni dening kabèh wargannya.

Kategori luwih saka bangsa kelas (classis). Kelas kasusun saka pirang-pirang bangsa-bangsa, lan ajang punika taxon sing luwih angel kanggo katon minangka unit sing alam. Sanadyan sejatine ing antarane wargannya uga ketemu sipat tartamtu, nanging ing kajaba iku ing liya kelas sing ana ing kelas saka tetanduran karo tingkat tartamtu saka pembangunan, ie dicots lan parafiletik, peculiarities saka sipat digunakake minangka kritéria kanggo netepake kelas ora koyone striking. Kelompok saka tetanduran kayata tetanduran wuda wiji (Gymnosperms), ferns (Pteridophyta), lan kurang-tingkat tanduran (Bryophyta lan Thalophyta), kritéria kanggo netepake kelas iku ora supaya cetha sing ana ahli sing ora mbedakake ing ngarsane saka kelas ing Gymnosperms.

Digabungake kelas wis liyane ing umum sifat tartamtu diklasifikasikaké ing divisi (divisio), kabeh wargannya nuduhake karakteristik morfologi utawa organ padha utawa duwe cara saka reproduksi saka padha, minangka sing dibayangke saka jeneng-jeneng saka divisi Spermatophyta (winih tanduran), Thallophyta (tetanduran talus), Schizophyta (tetanduran sing pisah). Konsep saka donya (regnim) digunakake kanggo ngrancang kabèh tanduran utawa kabèh kewan saben banjur diarani minangka donya tetanduran (regnum plantarum) lan donya saka kéwan (regnum animale).

Kanthi kamajuan cepet saka teknologi lan kawruh, banjur ngenalaken uga kelas badan sing biasane prokaryotic minangka urip kang, kayata virus lan ricketsia, gegandhengan karo subjectivity saka individu, anyar idea metu-idea sing serikat sing jalmo urip ora kudu bentenaken ing donya tetanduran lan kewan donya, nanging iku wis ngajokaken sing kelompok jamur lan tanduran ganggang sing saben kapisah menyang donya titah dhewe disebut donya saka kelompok jamur (regnum fungorum) lan donya saka tanduran ganggang (regnum algorum).

Tingkat Taxon Ing Kéwan

Tingkat Taxon Ing Tetanduran

Jobs wanted:

  • tingkat takson dan ciri pada reptilia